Bij een verkeersveiligheidsaudit (VVA) of wel Road Safety Audit (RSA) wordt de weginfrastructuur getoetst op verkeersveiligheid. Een verkeersveiligheidsaudit toetst het ontwerp van nieuwe wegen of van reconstructie van bestaande wegen zodat al vóór de aanleg of reconstructie de verkeersveiligheid wordt verbeterd. Een verkeersveiligheidsaudit is daarmee een goed hulpmiddel om bij infrastructurele projecten de verkeersveiligheid zo optimaal mogelijk in het ontwerp mee te nemen.
|
In 2001 is door het Infopunt Duurzaam Veilig / CROW de publicatie De verkeersveiligheidsaudit – Informatie over de mogelijkheden en de toepassing uitgebracht. De introductie van de verkeersveiligheidsaudit in Nederland is voortgekomen uit het Convenant Startprogramma Duurzaam Veilig dat in 1997 door alle wegbeheerders in Nederland is gesloten. In de publicatie is de achtergrond en aanpak gegeven alsook de checklists die de verkeersveiligheidsauditoren dienen te hanteren. De Infopunt uitgave uit 2001 is in 2016 herzien en in 2018 opnieuw vormgegeven. Deze is hieronder te downloaden via knop 'Handleiding VVA OWN'.
Op 19 november 2008 heeft het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie de Richtlijn 2008/96/EG vastgesteld betreffende het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur. Hierin hebben de lidstaten de plicht om vanaf eind 2010 op wegen die deel uitmaken van het TEN-netwerk waar aanpassingen worden doorgevoerd voor elke fase van dat ontwerp een verkeersveiligheidsaudit te laten doen. Diverse lidstaten, waaronder Nederland, hebben aangegeven dat de bepalingen van de richtlijn tevens toegepast zal worden op de nationale wegen (alle rijkswegen). Rijkswaterstaat heeft op basis van deze Europese richtlijn het document “Voorschrijft Verkeersveiligheidsaudit” opgesteld (eerste versie: 19 januari 2011, herziene versie 5 februari 2018). Het herziene Voorschrift is hieronder te downloaden. In de Richtlijn 2008/96/EG en het Voorschrift zijn vier fasen onderscheiden: 1. de Voorontwerpfase (VO / (integraal inpassend ontwerp) 2. de fase van het gedetailleerd ontwerp 3. de fase van vóór ingebruikname 4. de fase van het eerste gebruik |
Op een interactieve kaart zijn alle verkeersveiligheidsaudits opgenomen waarbij Dirk de Baan betrokken is geweest (als auditleider of als teamlid audit). Tot en met november 2022 is dat bij 276 audits (180 op rijkswegen en 96 op het onderliggend wegennet). Veelal als auditleider en tevens ook als teamlid van het auditteam.
Daarnaast zijn totaal 6 verkeersveiligheidsinspecties uitgevoerd. Klik hier of op de kaart hiernaast om naar de ArcGIS-kaart te gaan. Klik hier voor het overzicht in PDF. |